sunnuntai 3. elokuuta 2014

Endings and beginnings

Weyheyyy, olen täällä taas! Pyydän jälleen kerran anteeks kun ei oo tullu postausta miljoonaan vuoteen ja et tästä tulee varmaan aika pitkä juttu, noh, koska mulla on nyt paaljonpaljon asiaa kuluneesta heinäkuusta. Nimittäin, mulla on ollu elämäni paras kesäloma ikinä. Okei, viel on vähän jäljellä esim. huomenna oon lähössä riparille, mutta siitä tulee kyl varmasti tosi nastaa.Mutta ainaki teatterista voin sanoa, että parempaa ei ois voinu toivoa. Vaikka välillä treenaaminen ja esitykset kävi rankaks, en vaihtais sekuntiakaan. Oli niin superhauskaa ja se mitä opin teatterista ja ittestänikin ton prokkiksen myötä, se on sanoinkuvaamatonta! Kaikilla oli aina mieletön usko siihen mitä tekee ja mä todella ihailen sitä. Palaute oli huikeeta! Haluun tässä nyt kiittää kaikkia jotka oli mukana edes jollain tavalla Kultasiskoni-musikaalissa, ootte aivan parhaita ihmisiä ikinä, HUGE LOVE!
Vaiks suurin osa tähänastisesta lomasta kulu teatterin parissa, sain onneks ajoittain töitä ja teatterin ulkopuolisia kavereita kerkes silloin tällöin näkemään.
Teatterin loppuessa kyllä muutamat kyyneleet vuodatettiin, mut ei kauaks kerenny jäädä potemaan luopumistuskaa, kun jo heti seuraavana päivänä lähettiin äitin kans reissulle Budapestiin. Oli ihan superihanahauskamahtava reissu! Laitan tänne kuvia sieltä, valitettavasti osa kuvista on kännykällä kuvattuja, kun kameran muistikortista loppu sit tietty tila, just my luck... Noh, onneks nykyään on aika hyvät kännykkäkamerat niin eiköhän niistä jotain selkoo saa.;)

1. Päivä

Saavuttiin Budapestiin illalla ja käytiin jo silloin kattelemassa paikkoja, mut täällä alotan ajanlaskun ensimmäisestä kokonaisesta päivästä. Eli, ekana päivänä mentiin shoppailemaan ja samalla kattelemaan kaupunkia. Päivä alko aivan ihanasti meijän mielettömän ihanassa hotellissa siihen kuuluvan alakerrassa olevan ranskalaisraflan aamupalalla. 
Hotlassa oli vaan 19 huonetta, mutta sisustukseen oli panostettu ja hyvällä maulla.
Siitä lähettiinki sitte kaupungille. Meijän hotla oli ihan keskustassa, Pestin puolella, mutta silti tosi rauhallinen ja idyllinen, kuiteski suurin shoppailukatu ja metro, ratikka + bussi ihan kulman takana. Kaupoista lähti mukaan paljon ihania uusia vaatteita ja oli ihanaa nähä kaupunkia samalla, puhumattakaan aivan mielettömän ihanasta säästä, +32 astetta! Lounastettiin Tonavan rannalla, maisemat Budan puolelle törkeen hienot. Siitä päätettiin jatkaa kävelemistä rantaa pitkin ja kateltiin kaupunkia, kunnes palattiin hotlalle siistiytymään. Halusin käydä vielä pikasesti muutamassa kaupassa kulman takana, ennen illallista. Varattiin pöytä hotellin raflasta, kun kuulemma on yksi kaupungin parhaista.
Pienimuotoisen shoppailukierroksen jälkeen mentiin syömään. Ja täytyy sanoa, että rafla varmasti on yks kaupungin parhaista, tosi ystävällistä palvelua, ihana tunnelma ja mikä tärkeintä, sairaan hyvää ruokaa.


Fiilikset ihan ku keskellä Pariisia. Illallisella yllättäen hotellin omistaja tuli kyselemään mitä pidetään hotellista jne. Onhan se aika epätavallista, että itse omistaja on ees paikalla. Joka päivä meiltä kysyttiin viihtyvyyttä ja sen sellasta, kerranki tuns olonsa tärkeeks!XD 
Ku oltiin illalliset nautittu, mentiin huoneelle ja katottiin hetken ihan mielenkiinnosta Twin Peaksii unkariks dubattuna, oli kyllä tosiaan aika mielenkiintosta...
  

2. Päivä 

Toka päivä oli sateinen, mutta se ei meijän matkailu haitannut. Päätettiin sen takia kiertää museoissa ja joillakin nähtävyyksillä. Heti ensimmäiseks käveltiin Dohany utcan(en oo varma niistä heittomerkeistä nii päätin suosiolla jättää ne pois) synagogalle. Tavoistamme poiketen mentiikin sitte mukaan englanninkieliselle käyntikierrokselle, mutta se osottautukin oikeestaan tosi hyväks. Synagoga oli tosi kaunis ja iso, maailman 2. suurin. Myös sen massiivisia urkuja on soitellu mm. Liszt ja Mahler, not bad ey? Käytiin myös synagogan hautausmaalla, jonne on vissiin haudattu Estee Lauderin ja Paul Simonin sukulaisia. Käytiin holokaustin muistomerkillä ja juutalaisessa museossa. Oli tosi kiinnostava ja hieno näyttely, kylläki toisesta maailmansodasta kertova osio oli aika ahdistava, mutta siitä iskiki vaan huono omatunto; tuntu ettei kyllä oma ahdistuneisuus ollu yhtään oikeutettua verrattuna sen aikaseen todellisuuteen juutalaisille.   

Synagogan alttari ja urut.

Juutalaisen museon vanhat Toorakääreet oli mielettömän kauniita.


Holokaustiosastolla vallitsi rankat fiilikset, esillä oli esim. keskitysleirivaatteita.


Synagogalta siirryttiin käymään päiväkahvilla, kokeilin perinteistä Unkarilaista herkkua; crepsejä kastanjatäytteen ja suklaakastikkeen kanssa. Noh, tulihan seki kokeiltua...
Sitte lähettiin Unkarin kansallismuseolle. Rakennus itessään oli tosi hieno ja näyttelyt oli kiinnostavia. En ollu kyllä ehkä ihan niin kiinnostunu Unkarin roomalaisajan kivinäyttelystä, kun mitä äiti oli. Vaikka olihan seki ihan kiva, ei siinä mitään, mua vaan ehkä enemmän kiinnostaa nähä keskiaikasia vaatteita ku kakstuhatta vuotta vanhoja kivenpalasia.XDMuseon käytävät oli tosi kuninkaallisen olosia.
Kansallismuseolta jatkettiin kauppahallille. Kauppahallin suunnittelijana toimi Gustave Eiffel ja sen rautarakenteet ja -koristeet muistuttikin suuresti Eiffel-tornia. Tunnelma oli ihanan kotoisa, oli hauskaa juosta sadetta pakoon lämpimään ja vanhaan kauppahalliin, jossa näky kymmeniä, ellei jopa satoja, eri ruokatiskejä ja vanhoja valoja. Kaiken lisäks kauppahallilla oli esiintymässä nuoriso-orkka, joka soitti kaikenlaisia covereita esim. Abbalta, mut swingiks sovitettuna. Tuntu ihan ku ois ollu aikamatkalla jonnekkin kauas menneisyyteen. 


Takastullessa päätettiin sateesta huolimatta kävellä Vaci Utcaa pitkin takasin, joka alkaa aivan kauppahallin vierestä. Löydettiin takas hotlalle ja relattiin hetken. Siitä lähettiin läheiselle aukiolle, josta lähti julkisia. Hypättiin bussiin nro 16 ja hurjasteltiin Budan puolelle. Ja matka kirjaimellisesti hurjasteltiin, nimittäin a) bussit on ERITTÄIN vanhoja, ainaki verrattuna Suomeen, kalisee tosi paljon ja sateesta johtuen ikkunat niin huurussa ettei ulos nähny yhtään, b) kuskit selvästi suomalaista eläkeikää reilusti vanhempia, niin ajokulttuuri ehkä kyseisillä henkilöillä sitten vähän rennompaa. Mutta oli kyllä kieltämättä elämys. Päästiin turvallisesti perille ja käveleskeltiin öisessä ja sateisessa Budan vanhassa kaupungissa tietämättä missä tarkalleen ottaen ollaan. Se siinä kyllä olikin kaikista kivointa. Löydettiin rafla, syötiin illallinen ja palattiin takas bussilla Pestiin ja käveltiin takas hotlalle nukkumaan.

3. Päivä

Kolmantena päivänä sateet oli kaikonneet ja aurinko palannu kuvioihin. Päätettiin lähteä Euroopan vanhimmalla metrolinjalla, Földalatilla, Kaupunginpuistoon. Metroasemat oli ihanasti vanhantyylisiä ja just toi vanha linja kulkee vaan 3 metriä maanpinnan alapuolella, niin ei tartte mennä kauheita matkoja likuportailla päästäkseen metroon. Saavuttiin vehreään ja lepposaan Kaupunginpuistoon. Puistossa on kuuluisa Szechenyi-kylpylä ja oikee vesialue erikseen. Käytiin kattomassa kylpylää, mutta ei tällä reissulla menty uiskentelemaan.

Szechenyi-kylpylä. Vaikka tossa kuvassa näkyy vähän tummia pilviä, päivä oli muuten tosi aurinkoinen.
Suunnattiin puiston vieressä olevaan eläintarhaan, Budapest Zoo:hon. Älkää naurako, kyllä me kaikki tiedetään, että vaikka se kuulostaa lapselliselta nii kaikki silti salaisesti rakastaa niitä. Täytyy sanoa, että kyllä eläimiä kävi vähän sääliks, kun jollain eläimillä oli ainakin mun mielestä liian pienet aitaukset. Eläintarhasta löyty kyllä monenmoista eläintä, monia sellasia mitä Korkeasaaressa ei nää, mutta silti mun suosikki oli kyllä ehdottomasti kameli. Joku niiden sympaattisessa olemuksessa vaan vetoaa, kuka nyt ei tykkäis kameleista?


Villisiat oli myös tosi sulosia, mudan hajusta huolimatta.Eläintarha oli aivan sairaan iso, eikä jaksettu kiertää ku kolmasosa siitä. Lähettiin lounaalle takasin Kaupunginpuiston suuntaan. Löydettiin tosi viihtysä rafla, joka oli rakennettu vesialueen päälle. Maittavan lounaan jälkeen lähettiin kävelemään toiselle metroasemalle ja osutiinki sattumalta Vapaudenaukiolle. Mielettömän massiivinen aukio, ympäröity vanhoilla rakennuksilla.Vapaudenaukiolta jatkettiin metrolla Westendin kauppakeskukseen, jossa vikat shoppailut tuli tehtyä. Viimeinen illallinen nautittiin hotellin raflassa, jälleen kerran taivaallista. Siellä soitti myös harpisti, tosi kaunista kuunneltavaa. Kyllä sellasen illallisen ja päivän jälkeen kelpas nukahtaa!


4. Päivä

Sitte lähtikin vika päivä käyntiin. Lento lähti vasta illalla, niin meillä oli koko päivä aikaa tehä vielä kaikkee mahollista. Päätettiin taas lähteä bussilla Budan puolelle ja suunnata köysiradalle, Budavari Siklo:lle, jolla pääsee suoraan Linnavuorelle. Vaikka jono oli pitkä, kyyti ja näkymät todellaki sen arvoset.


Tässä kuvassa ei oltu vielä edes kovin korkeella, mutta varsinki ketjusilta näkyy selvästi.


 
Päästiin Linnavuorelle, jolla siis tosiaan sijaitsee Budapestin linna, kansalliskirjasto, paljon vanhoja rakennuksia ja muuta. Ylhäälle saavuttaessa meitä odotti entistäkin huikeemmat näkymät ja sattumalta myös vahdinvaihto, johon kuuluu kunnon koreografiat ja kaikki. Ihan hauska kieltämättä. 
Lähettiin kävelemään linnan vastapäiseen suuntaan kohti Matiaksenkirkkoa ja Kalastajalinnaketta. Löydettiin ne, oli kyllä tosi kauniita. Varsinki kun niiden yhteydessä olevalla aukiolla soi livenä barokkimusa. Nähtiin myös muutama luultavasti keskiaikahenkinen tyyppi kotkiensa kanssa, ei valitettavasti nähty lentonäytöstä. 

Matiaksenkirkko.


Kalastajalinnake.
Ne nähtyämme lähettiin päiväkahville Budapestin vanhimpaan yhtäjaksosesti toimineeseen kahvilaan nimeltä Ruszwurm. Söin siellä todennäkösesti elämäni parasta suklaakakkua, miten voikaan kakku maistua niin hyvältä...


Kahvittelun jälkeen lähettiin kävelemään pitkin Fortuna Utcaa, jonka varrelle rakennetut talot on valmistunu 1300- ja 1400-luvuilla. Tosi söpö katu, ihanan rauhallinen. Fortuna Utca johtaa kansalliskirjastolle, joka on todella vaikuttava näky. Ei kuitenkaan menty kirjastoon sisään, vaan käveltiin takaspäin samaa reittiä päästäksemme Unkarin kansanmusiikkihistorian museoon. Museo oli tosi hiljanen ja rauhallinen, mutta itseasiassa tosi kiinnostava, mun pienistä ennakkoluuloista huolimatta. Esillä oli kaikennäkösiä soittimia ja esim. Bösendorfer-flyygeleitä. Myös Bela Bartokin itsekirjottamia nuotteja oli esillä. 
 


  

Bela Bartokin muistiinpanoja ja nuotteja.
Museon jälkeen äiti hommas vielä jotain tuliaisia ja otettiin taas sama bussi takaspäin, ei jaksettu mennä köysirataa pitkin. Jouduttiinki bussilla sen toiselle päätepysäkille jonnekkin ihan toiselle puolelle kaupunkia niin jouduttiin mennä takaspäin, ainakin näki kaupunkia. Takastullessa tultiin Linnavuoren takimmaista puolta, niin näki sitäkin osaa kaupungista. Päästiin vihdoinkin sinne minne haluttiinki, takasin Pestin puolelle ja käveltiin takasin kohti hotlaa. Matkalla pysähdyttiin aivan ihanassa musakaupassa, josta ostin Singing In The Rain- elokuvasta tehdyn laulukirjan. Jatkettiin takas hotlalle syömään päivällistä, kerättiin kamppeet ja taksi saapu. Päästiin kentälle ja kaikki suju hyvin, vaikka meijän alkuperänen gate vaihdettiin just sillon ku oltiin käymässä vessassa ja pelästyttiin, että oltiin myöhästytty lennolta. Mutta muuten meni hyvin! Koneeseen päästyämme laitoin luurit korviin ja nukuinki sitten koko matkan aina Hesaan asti. Takana aivan mahtava reissu, paljon uusia mahtavia muistoja ja ihana lisä ihanaan kesälomaan! 


Ajattelin muuten nyt lisätä sitten jatkossa jokaiseen postaukseen osion, missä vaan kerron mitä kaikkea musaa kuuntelin aina kutaki postausta kirjottaessa. Ai että miks? No, because I can:)

Eli, tätä kirjotellessa kuuntelin; Wuthering Heights/Kate Bush, Oak Tree/Mirel Wagner, Jolene/Dolly Parton, Englishman In New York/Sting, I'm A Mess/Ed Sheeran, Confetti/Tori Kelly. Mulla on tapana kiintyä joihinki biiseihin ja kuunnella niitä miljoona kertaa kunnes oon pilannu ne ittelleni vähäks aikaa. Nää oli nyt tän kerran kiintymykset.XD

Kiitos teille jotka luitte, nyt lähen vielä ilta/yölenkille koirien kans. Heips!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti